İSTANBUL

(+90) 212 876 49 45

CNC BORU BÜKME KALIPLARI

CNC BORU BÜKME KALIPLARI

Boru büküm işlemlerinde sorunsuz üretim gerçekleştirebilmek adına tercih edilen CNC boru bükme kalıpları makara, çene, kızak, kaşık ve malafa gibi bölümlerden oluşur. Her bir bölümün kendi içerisinde belirli işlevleri vardır. Kalıp takımının diziliminin uygun bir şekilde yapılabilmesi sayesinde bükme işleminde seri üretim mümkün hale gelebilir. Kullanıcı kaynakları hataların en aza indirgendiği sistemlerde aynı zamanda farklı boru tiplerine uygun seçenekler de sunulur. Boru malzeme cinsine bağlı olarak değişken özelliklere sahip olan kalıplar, boruların deforme olmadan şekil alabilmesine olanak tanır.

CNC Boru Bükme Kalıplarının Parçaları

Kalıp parçalarının her birinin özel bir işlevi vardır. Kalıp olarak adlandırılan makaralar, borunun büküm işlemi sırasında üzerine sarıldığı araç olarak tanımlanır. Kamalı olarak, bağlı olduğu tablanın üzerine geçirilerek işlev gören bu araçlar, büküm işlemi sırasında borunun sabit olarak kalmasını sağlar. Bu sayede borunun istenilen forma kavuşturulması sağlanır. Büküm işlemi öncesi ve sonrasında oluşturulacak açının hatasız olarak hesaplanmasına olanak sağlayan bu sistem, çene ekipmanı ile desteklenir.

Çene Ekipmanının Kalıplardaki Önemi

Kalıplarda kullanılan çene aracı, büküm işlemi sırasında borunun kalıptan bağımsız olarak hareket etmesini engeller. Borunun kalıba sarılması amacıyla işlev gören bu sistemler kalıp ile birlikte dönüş sağlar. Bir nevi mengene görevi gören sistem sayesinde borunun kayması engellenir. Kızak ile bağlantılı çalışan sistemde kızaklar ise boruya dayanarak onunla birlikte aktive olan araçlardır. Borunun etkisine tepki veren kızaklar, borunun formunun bozulmasını engelleme için boruyu kavrar. Kaşık ve malafa yardımı ile de borunun büküm işlemlerinin hızlı, güvenilir ve hatasız olması sağlanabilir.

Kalıp Sistemleri İçinde Kaşık ve Malafa Kullanımı

Büküm sistemleri içerisinde işlev gören kaşıklar, esas olarak borunun büküm işlemi esnasında deformasyona uğramasını engeller. Borunun iç radüsten sıvanmasını sağlayan sistemler ince et kalınlığı olan borularda kullanılmazsa borunun deforme olmasına neden olunabilir. Özellikle Ø32mm ebadından daha büyük olan boru çaplarında kullanılan sistemler malafa yardımı ile çok daha fazla işlevsel hale gelebilir. Malafa ile borunun dış radüsten sıvanması mümkün hale gelir. Tipi, top sayısı ve özelliği borunun çapına göre değişkenlik gösterdiği bu sistem sayesinde büküm işlemlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır.